Folders

Gaat de gemeente het tekort bijleggen?

23 December 2021, 23:56 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

door Jan D. Swart

Men kan op het stadhuis vergaderen over Feyenoord City tot men een ons weegt, niets maar dan ook niets verandert er in standpunten en harde actualiteit. Het enige nieuwtje donderdagavond tijdens weer eens zo’n geeuwende herhalingsoefening was dat ook de overkoepelende Stichting voor de gehele gebiedsontwikkeling potje los is, zodat geldwethouder Van Gils de knip moet trekken om de Gamma uit te kopen. Als voorschot.

Dat voorschot moet terugkomen als op het volledig afgekochte industriepark tussen de Veranda en de wijk Feijenoord inclusief landwinning een nieuw Feyenoord-stadion is gebouwd, waarvoor men voorlopig naar keuze van optimisme 180, 100 of 50 miljoen te kort komt. Bouwwethouder Bas Kurvers hield de moed erin, valderalderie, en zei nog steeds vierkant achter het Masterplan te staan.

Bovendien had hij aanwijzingen dat men bij Feyenoord flink aan het strepen is gegaan zodat er misschien wel een ander en goedkoper nieuw stadion op de Gammaplek zal verrijzen. Hij zei dat niet letterlijk, maar sprak wel in termen van: ‘met de kennis van nu.’ Bovendien vond hij het echt de allerlaatste kans voor de BVO Feyenoord om nieuw te bouwen. Daarin zat dus zijn respijt. Voor hem mag dat duren tot het moment dat de grond compleet bouwrijp is.

Dat Kurvers kiest voor een nieuw stadion en niet voor een paar joekels van woontorens heeft alles met het bestemmingsplan te maken. Als het Masterplan gewoon doorgaat weet hij namelijk niet alleen heel nauwkeurig hoeveel gezinnen hij in het volledige Feyenoord City-gebied kan huisvesten, maar ook wanneer. Daar zit de crux. Het is een getallenstrijd. 

Dus als de BVO Feyenoord alsnog z’n kont tegen de krib gooit, is het maar de vraag hoe de Raad van State op het huidige bestemmingsplan zal reageren. Dat is een risicootje. Met in het ongunstigste geval: bouwachterstand. En dat wil een bouwwethouder niet.

Bij de VVD zal men dat nooit bevestigen, maar het is de liberalen een worst waar Feyenoord voetbalt. Als ze maar zo snel mogelijk kunnen heien en metselen. Nog anders opgeschreven: als de Raad van State morgen zou zeggen, bouw het Gammagebied onmiddellijk vol met huizen, dan blijven alleen D66 en de N.V. Stadion als aanjagers van een nieuw stadion over. En misschien de PvdA, want daar zit achter de schermen oud-wethouder Vervat behoorlijk te duwen.  

Maar een Raad van State zegt niet zomaar 'bouwen maar'. En daar zit dus de crux.  

Simons

Men moet in dat licht bezien ook helemaal niet gek opkijken als in het voorjaar blijkt dat er zó gesleuteld is aan het bouwplan van een nieuw Feyenoord-stadion dat er in alle geheim een nieuwe bouwer is gevonden die bijvoorbeeld op 60 miljoen boven de aanvankelijke prijs aan de slag wil.

Gaat de gemeente z’n aandelenpakket van 40 miljoen dan ophogen naar 100? Het is immers een onaangenaam prestigeobject geworden. Robert Simons, de fractievoorzitter van Leefbaar, vroeg het onomwonden. Hij vroeg het zelfs drie keer. Nee, zei Kurvers, de Position Paper is leidend. Geen cent meer. Geen cent minder. 

Resumé: het kostte donderdagavond twee wethouders en een klein vast legertje dossierraadsleden weer een hele avond om geen stap verder te komen in een hoofdpijnplan waarover nog steeds niet is uitgelekt waarom de coalitiepartijen er zo geblindeerd enthousiast over blijven, terwijl de BVO Feyenoord hen gijzelt.

Er is geen bouwgeld. Er zijn geen financiers. Er is geen draagwerk en wie dan de moeite neemt om een hele avond te kijken en luisteren, blijft zich in den brede afvragen: waar zitten precies de belangen?

In elk geval bij de markt. Op Twitter had iemand uitgerekend wat Feyenoord inmiddels kwijt is: 32 miljoen in vier jaar. Dat waren 250 werkdagen. Gedeeld door 8 uur per dag. Dat was volgens deze cijferdeskundige 4000 euro per uur. Aan wie? In elk geval aan de architect (OMA) en de salarissen van de extra mensen bij de N.V. Stadion.''